SoGreen Başlıyor!
1 Milyar TL’lik hızlandırma desteği mikro ve küçük ölçekli işletmeler ve kooperatifler için Haziran ayında başvuruya açılıyor.
2025 yılının ikinci yarısında ise yeşil dönüşüm odaklı projeler için geri ödemeli finansman desteği gelecek.
Bölgesel kalkınmayı çevresel sürdürülebilirlikle buluşturmayı hedefleyen ve Dünya Bankası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde yürütülecek Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Projesi’nin, resmen başlatıldığı 13.05.2025’te Bakanlık tarafından duyuruldu.
SoGreen, toplumsal kapsayıcılık ilkesinden hareketle özellikle kadınlar ve gençler başta olmak üzere kırılgan grupların yeşil ekonomiye erişimini güçlendirmeyi ve çevresel sürdürülebilirliği sektör bazında hayata geçirmeyi amaçlıyor. Proje; yenilenebilir enerji sistemlerinin yaygınlaştırılması, enerji verimliliği iyileştirmeleri, atık yönetimi ve geri dönüşüm altyapılarının kurulması, döngüsel ekonomi uygulamaları ile düşük karbonlu üretim modellerini destekleyecek şekilde planlandı.
SoGren Program Bileşenleri
- Kapsayıcı ve Yeşil Yatırımlar ile Girişimciliğe Destek
- KOBİ’lerin, mikro ve küçük işletmelerin, kooperatiflerin ve üretici birliklerinin yeşil yatırımları için faizsiz kredi ve hibe imkânı sunulacaktır.
- Kadınların ve gençlerin yeşil ekonominin sunduğu fırsatlara erişimlerini kolaylaştırmak adına hızlandırıcı ve kuluçka desteği verilecektir.
- Yeşil Altyapı Proje Destekleri
- Yerel yönetimler ve kamu kurumları; atık su arıtma, atık toplama ve ayırma tesisleri, akıllı aydınlatma ve temiz ulaşım altyapıları projelerinde hibe desteği alabilecek. Bu kapsamda yerel idarelerin ve kamu kurumlarının 175 yeşil altyapı projesine hibe desteği sağlanacaktır.
- Proje Yönetimi ve Kurumsal Kapasite Geliştirme
- “Yeşil Dönüşümde Ekonomik Fırsatlar Analizi” gibi bölgesel odaklı çalışmalarla paydaş kapasitesi artırılacak ve yol haritaları hazırlanacaktır. İklim değişikliğiyle mücadele hususunda bölgesel risk ve ihtiyaçların belirlenmesi hedeflenmektedir.
- Acil Durum Müdahale Bileşeni
- Projenin dördüncü ve son bileşeni Acil Durum Müdahale bileşenidir. Olası bir afet veya kriz karşısında, hızlı ve etkili bir yanıt verilebilmesini sağlayacak finansal kaynaklar ayrılacaktır.
SoGreen
SoGren’e Kimler Başvurabilir?
Kapsam 1: Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler, kooperatifler, üretici birlikleri, kadın ve genç girişimciler.
Kapsam 2: Yerel idareler, kamu kurumları, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ile sivil toplum kuruluşları.
Destekler, Oranlar ve Süreler
- KOBİ’ler: 1.800’den fazla KOBİ’ye toplam 180 milyon USD faizsiz kredi desteği.
- Girişimciler, Kooperatifler ve Üretici Birliği: 3000’den fazla kadın ve genç girişimciye, mikro/küçük girişimci, kooperatif ve üretici birliğine toplam 32 milyon USD hızlandırıcı ve kuluçka desteği.
- Yeşil Altyapı Projeleri: Yerel idarelerin ve kamu kurumlarının 175 yeşil altyapı projesine 172 milyon USD hibe desteği.
- Diğer Destekler: Program çağrıya açıldığında paylaşılacaktır.
Başvuru Takvimi
Haziran 2025: Mikro ve küçük işletmelere yönelik hızlandırıcı destek çağrısı açılacak.
2025’in İkinci Yarısı: Yeşil altyapı ve geri ödemeli finansman kredi programları çağrıları yayımlanacak.
Program kapsamında; güneş, rüzgâr, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji santrali yatırımları, fabrikalarda enerji verimliliğini artıracak otomasyon sistemleri, atık su arıtma üniteleri, atık toplama-ayırma merkezleri, malzeme geri dönüşüm hatları, su ayak izi ve karbon izleme altyapıları öncelikli olarak desteklenecektir. Proje tasarımı bakımından ise emek yoğun alanlarda faaliyet gösteren; hem ekonomik hem sosyal açıdan yüksek katma değer oluşturan ve kalıcı istihdam sağlamayı hedefleyen girişimler öncelikli olarak desteklenecektir.
Bu kapsamda karbon ayak izi dahil sürdürülebilirlik çalışmalarına başlanmasının kritik öneme sahip olması beklenmektedir. Şimdiden bu çalışmalara başlamak, SoGreen Projesi’ne hazırlık sürecinde kurum ve işletmelere önemli bir avantaj sunacaktır. Kurum ve işletmeler, bu kapsamlı paketle hem finansman hem de teknik danışmanlık desteği alarak rekabet güçlerini artırabilir, düşük karbonlu ekonomiye uyum sağlayabilirler.