Adli Bilişim Uzmanlığı

Adli Bilişim Nedir?

Adli bilişim; bilgisayar, mobil cihazlar, akıllı cihazlar, bellek, CD, ağ gibi dijital sistemlerde yer alan verilerin derlenip toplanması, incelenmesi ve depolanmasını kapsayan bir bilim dalıdır. Bu sistemlerden toplanan mesaj, ses, görüntü ya da nümerik veriler çeşitli davalarda ve suçların ispatında somut kanıt olarak kullanılabilirler.

Adli bilişim beş ayrı dal üzerinde çalışmalar yapar:

  1. Bilgisayar,
  2. Mobil ve akıllı cihazlar,
  3. Ağ (network),
  4. Veri tabanı
  5. Veri analizi.

Bilgisayar alanında işletim sistemi fark etmeksizin tüm bilgisayarların sabit diskleri, hafıza kartları, flash bellekler, harici diskler, CD’ler ve yazıcı, faks makinesi, kamera gibi bilgisayara bağlanabilen diğer aygıtlar incelenir ve bulunan içerik analiz edilir.

adli bilişim uzmanlığını temsilen parmak izi ve güvenlik görseli

Cep telefonları, akıllı telefonlar, tabletler, giyilebilir teknolojiler, e-kitap okuyucularında bulunan tüm veri adli bilişim biliminin konusu olup bu veriler, mobil ve akıllı cihazlar üzerine uzmanlaşmış adli bilişim uzmanları tarafından incelenmektedir. Bu cihazlar, içlerinde barındırdıkları arama kayıtları, mesajlar, notlar, fotoğraflar, videolar, ses kayıtları, arama geçmişleri, uygulamalar, şifreler ve silinenler de dahil daha birçok veri ile gerçeğin ortaya çıkmasında kaynak teşkil ederler.

üzerinde çalışma yapan bir adli bilişim uzmanı, internet geçmişine, e-posta kutusuna, sosyal ağlardaki hareketlere ve mesajlara, bankacılık faaliyetlerine ve tüm diğer çevrimiçi işlemlere odaklanır.

Veri tabanı alanında adli bilişim uzmanları tarafından özellikle hassas ve/veya şirketler için ticari sır niteliğinde kritik bilgiler barındıran veri tabanları üzerinde adli inceleme yapılır. Örneğin bankalar, ilaç firmaları, hastaneler, kredi kartı bilgisi depolayan internet siteleri; çalınması, yayılması ya da değiştirilmesi çok ciddi sonuçlar doğurabilecek birçok bilgiyi veri tabanlarında saklarlar. Bu incelemeye veri tabanının içeriği (yapılan değişiklikler, giriş çıkışlar, hareketler vb.) ve metadata (üst veri) dahildir.

Veri analizi, mali suçları ve dolandırıcılık faaliyetlerini keşfetmek ve hareketleri takip etmek için kod halindeki yapısal verilerin incelendiği alandır.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Adli bilişimin -henüz çok yaygın olmasa da- üzerinde çalışma yaptığı bir diğer alan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) adındaki ağdır. Tüm yaşamımız internete bağlanabilen çeşitli nesneler tarafından desteklenmektedir. Bu nesneler hakkımızda belli başlı veriler toplayarak bu verileri internet bağlantısı sayesinde farklı cihazlar ile paylaşmaktadırlar. Örneğin bir koşu ayakkabısı o gün kaç kilometre koştuğunuzu, hangi rotayı takip ettiğinizi raporlayabilir, genel sağlık taramanızı yapıp sizi olası hastalıklara karşı uyarabilir, atletik performansınızı geliştirmek için öneriler sunabilir. Ayakkabı bunları cep telefonunuzdaki bir uygulama yoluyla, bluetooth’la akıllı saatinize bağlanarak ya da seçtiğiniz bulut depolama sistemini kullanarak kolayca yapabilir.

Kamu refahı ve güvenliği için şehrin dört bir yanına yerleştirilen dijital cihazlar da (örneğin cep telefonunuza direkt konum bilgisini gönderen otobüs, bulutta veri depolayan güvenlik kameraları vb.) gün boyu topladıkları verileri muhafaza eder ve yayarlar. Nesnelerin bağlandığı bu ağa ‘Nesnelerin İnterneti” denir.

Bu ağ, adli bilişim biliminin çalışma alanını her geçen gün biraz daha genişletmektedir. Nesnelerin interneti ağına bağlanan cihaz sayısı arttıkça adli bilişim uzmanları da kanıt toplamak için daha fazla kaynağa sahip olmaktadırlar.

Adli Bilişim Hukuku Uzmanlığı

SUN&SUN olarak adli bilişim hukuku uzmanlarımızla zorlu dava süreçlerinizde yanınızdayız. Adli bilişim hizmetimiz kapsamında tüm dijital cihazlar ve yazılımları üzerinde delillerin toplanması ve incelenmesi, bulguların raporlanması, delillerin korunması, mütalaa veya bilirkişi raporu hazırlanması, hukuki destek gibi çözümler sağlamaktayız. Adli bilişim alanındaki danışmanlık hizmetimizle size sunabileceklerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için hemen adli bilişim uzmanlarımızla iletişime geçin!

0212 934 3521 hemen ara!