Türkiye’de Şirket Kurulumu  

Türk Ticari Kanununa göre Türkiye’de 5 farklı şirket türü bulunur.  

Bunlar sırasıyla; 

  • Anonim şirket 
  • Limited şirket 
  • Kolektif şirket 
  • Komandit şirket 
  • Kooperatifler olarak sıralanabilir.  

Buna göre Türkiye’de şirket kurulumu yapmak için öncelikle yatırımcının faaliyette bulunacağı sektör veya orta-uzun ve kısa vadeli hedef ve amaçlarına uygun bir şirketleşme yapısına gidilmelidir. Şirketleşme özelinde bazı ortak noktalar bulunduğu gibi bahsi geçen şirket türlerine göre usul ve esas şartları da bulunmaktadır. 

Türkiye’de Yabancılar için Şirket Kuruluşu  

Türkiye’de şirket kuruluş işlemlerinin, gerekli belgelerin ilgili ticaret müdürlüğüne tebliği dâhilinde işlemlerin tamamlanması bir saat içerisinde mümkündür. Türkiye’de şirket kuruluşu harçtan muaftır. Yerli veya yabancı, gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye’de şirket kurması aynı kurallara tabidir. Bu da her iki taraf için büyük bir yatırım kolaylığı sağlamaktadır. 

Kuruluş işlemleri için ön başvuru Ticaret Bakanlığı’nın online sistemlerinden biri olan MERSİS üzerinden yapılabilir. Aynı şekilde var olan şirketin Anonimleşmesi veya farklı bir tür niteliği kazandırılması için de MERSİS üzerinden başvurular kabul edilir. 

Şirket Kurulum Danışmanlığı Hakkında 

Şirket türüne göre kuruluş işlemleri hakkında daha fazla bilgi almak ve size en uygun olan şirket tipini belirleyerek aklınızdaki yatırım fikrini gerçeğe dönüştürmek için lütfen bizlerle iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Danışmanlığımız çatısı altında sizlerin ihtiyacına göre en doğru olacak firma tipinden şirket kuruluşunun yapılması, başvuru süreci boyunca gereken evrakların düzenlenmesi ve ilgili mercilere tebliği için bizleri her zaman arayabilirsiniz.  

Şirket kuruluş türlerine göre Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan şartlar; 

Anonim Şirket Kuruluş Şartları  

Buna göre Anonim Şirket kurulumu için; 2019 yılı itibariyle yapılan Ticaret Kanunu düzenlemesi göz önüne alınarak; anonim şirket kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişiden en az 50.000 TL kadar bir sermaye yatırması şartı aranır. Yeni yapılan düzenlemeler çerçevesinde ortaklık adına getirilmiş olan sayı sınırlaması kaldırılmıştır. Buna göre tek ortaklı bir anonim şirket kurmakta mümkündür. Anonim şirketler borsaya açılarak değer görebilen tek şirket türüdür. Bu yüzden şartları diğer şirket türlerine göre niceliksel bir ayırda daha müsaittir. Anonim şirketler sermaye yapısı belirli paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığı ile sorumlu şirketlerdir.  

Limited Şirket Kuruluş Şartları  

Limited şirket kurulumu için; sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Bu açıdan anonim şirketle ortak özellikler taşısa da esas sermayesi itibariyle sınırı 10.000 TL olan limited şirketlerin sermaye bedelini şirketin tescilinden sonraki 24 ay içerisinde ödenmesi mümkündür. Limited şirketler anonim şirketlerin esnekliği ve hareket kabiliyetine sahip değillerdir. Bu yüzden hamiline yazılı pay ihraç edilemez ve halka arz olunamazlar. 

Kolektif Şirket / Komandit Şirket Kuruluş Şartları  

Kollektif şirketlerde en az iki ortak şartı aranır ve bu ortaklar yalnızca gerçek kişiler olabilir. Şirket ortaklarından herhangi biri şirketi yönetme hakkı ve görevine haizdir. Kollektif şirketlerde sermaye şartı aranmaz. 

Komandit şirketler ise kollektif şirketlerden farklı olarak şahıs şirketi statüsünde değerlendirilir. Bu özelliği ile komandit şirketler ikiye ayrılır. Bunlar; adi komandit şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkettir. Komandit şirketin en önemli özelliği sınırlı ve sınırsız sorumlu ortaklardan oluşabilmesidir. Komandit şirketlerdeki ortaklık yapısı kollektif şirketlerle temel ayrım noktasını teşkil eder. Buna göre kollektif şirketler iki tam sorumlu ortakla kurulurken komandit şirketlerde şirketin sahibi şahıs harici sermayesi paylara bölünmüş şekilde bir ortaklık yapısı bünyesinde bulundurarak ortakların sorumluluğu sınırlanabilir. Her ikisinde de sermaye şartı bulunmaz. 

Kooperatif Kuruluş Şartları  

Kooperatifler ise şirket türleri konusunda sonunca bahsedilecek şirketleşme şeklidir. Buna göre, kooperatifler ortakların belirli ekonomik menfaatlerini ve meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçları karşılamak üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan şirket yapılarıdır. Kooperatif kurulumu için en az 7 ortak şartı aranır ve genel kurul tarafından yıllık olarak denetime tabii tutulurlar. Sermayeleri, ortak payları ve sayıları değişir. Fer ortak başına en az bir en fazla beş bin pay taahhüt edilir. Bir ortaklık payının değeri minimum 100 TL olabilir. 

SUN&SUN Danışmanlık olarak 20 yıllık tecrübemizle sizlerle beraber işinizi sıfırdan kurarken aynı zamanda sonraki aşamaları da planlayarak şirketinizin çeşitli vade dönemlerinde sürdürülebilir ve artan başarısını desteklemekten mutluluk duyarız. 

0212 934 3521 hemen ara!