Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku

Yabancılar ve vatandaşlık hukuku genel itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ancak Türk vatandaşı olmayan kişileri ilgilendiren hukuki meseleleri kapsar ancak aynı zamanda bir yabancıyla aile bağı olan vatandaşlarımız da bu alanda hukuki desteğe ihtiyaç duyabilirler. Özellikle evlenme, boşanma, ölüm, miras aktarımı gibi işlemler her ülkenin kendi yasalarınca farklı bir biçimde düzenlenir. Bu ve benzer işlemlerin, tarafların vatandaşı oldukları ülkelerce tanınması gerekir. Türkiye’de bu tür işlemler için tanıma ve tenfiz adı verilen davalar açılır ve resmi karar Türk mahkemelrince bu yolla kabul edilir. Örneğin yabancı biriyle evli bir Türk vatandaşının, eşinin vatandaşı olduğu ülke mahkemelerinin verdiği kararla boşanması Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlamaz. Kişi Türkiye’de de bir boşanma davası açmazsa ülkemiz nüfus kayıtlarında halen evli kabul edilir. Bu durum hem kişinin ileride yapacağı evliliklerde hem de miras paylaşımı gibi konularda ciddi problemler yaratacaktır.

ruhsat_izin

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yabancı uyruklu bir kişinin oturma ve çalışma izni alabilmesi çeşitli koşullara bağlıdır. Yabancı kişinin uyruğuna, eğitim durumuna, gelirine, başvurusunun inandırıcılığına, vatandaşı olduğu ülkedeki mali ve hukuki durumuna göre izinlerin alınmasında sorunlar yaşanabilir, süreç çok uzun zaman alabilir. Ayrıca bu süreç, Türk hukuk sistemine aşina olanlar için bile çok karmaşık ve yorucu bir grup işlemi kapsar.

Benzer sorunlar Türkiye’de gayrimenkul sahibi olma konusunda da karşımıza çıkar. Bazı ülkelerin vatandaşlarının ülkemiz içinde gayrimenkul sahibi olması kısıtlanmış ya da yasaklanmış olabilir. Hiçbir kısıt olmamasına karşın satış aracılığı yapan gayrimenkul danışmanı yabancıların mülk edinmeleri konusunda tecrübesiz veya bilgisiz olabilir.

Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin atması gereken adımlar 5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanunda belirtilmiştir. Kanuna göre vatandaşlık başvurusu yapabilmek için;

·  Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,

·  Başvuru tarihine kadar Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak,

·  Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,

·  Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,

·  İyi ahlak sahibi olmak,

·  Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,

·  Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,

·  Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak

gerekmektedir ancak tüm koşullar sağlandığı halde bile vatandaşlık başvurusu kabul edilmeyebilir. Görülebileceği gibi bazı maddelerin muğlak oluşu, yetersiz hazırlanan başvuru dosyalarının elenmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca vatandaşlık kabulü için istisnai durumlar da vardır. Bu maddelerde istenen koşullar sağlanamasa bile vatandaş olma imkanı vardır. Yalnızca başvuruların, bu alanda tecrübe sahibi kişilerce hazırlanması ve süreç takibinin dikkatlice yapılması gerekir.

Aynı kanunda, daha önce T.C. vatandaşı olan ancak bir sebepten vatandaşlığını kaybetmiş kişilerin, vatandaşlığını yeniden kazanması için gerekenler de tanımlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti bir anne veya babanın yurt dışında doğan çocuğu Türk vatandaşı kabul edilir. Kimlik ve pasaport için doğum belgesi ile anne veya babanın kimlikleri ile nüfus kaydı oluşturmak yeterlidir. Vatandaşlık kabulü için başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur.

Turkuaz Kart sahibi olmak ve Türk vatandaşlığına geçişte öncelik hakkı kazanmak da bir alternatiftir. Turkuaz kart sahibi yabancılar süresiz oturma, çalışma iznine sahip oldukları gibi eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları da kartın avantajlarında eşit derecede faydalanabilirler. Turkuaz Kart ile süzeriz haklara sahip olmak için kart sahibi olmaya hak

kazanıldıktan sonra 3 yıllık geçiş sürecini tamamlamak şarttır. İstenen koşulların sağlanmasında 3 yıl içinde bir aksilik olması halinde kart hakkı geri alınır.

Ülkemiz sınırları içinde ikamet eden yabancı uyruklu misafirlerimizin barınma, çalışma, eğitim, sağlık ve diğer insani ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmeleri, T.C. vatandaşlığına kabul edilmeleri için gereken işlemler ve yabancılarla ailevi ilişki içinde olan vatandaşlarımızın tüm resmi işlemlerinde hukuk danışmanlarımızla hizmetinizdeyiz. Çok çeşitli uyruklara sahip bireylerin ihtiyaçları konusunda detaylı bilgi sahibi olan danışmanlarımız, ülkemizde geçirdiğiniz zaman boyunca resmi hiçbir sorun yaşamamanız ve daima güzel anılara sahip olmanız için yardımcı olmaya hazırlar.

Türkiye’deki yaşamınızı huzur içinde sürdürebilmek ve can sıkıcı hukuki konuları uzmanına bırakmak için şimdi bize ulaşın!

0212 934 3521 hemen ara!