Blockchain Hukuku

Blockchain (Blok zinciri) Nedir?

Blockchain hukukuna geçmeden önce, blockchain hakkında kısaca bilgi vermemiz gerekebilir. Blockchain, birbirinden bağımsız verilerin uç uca eklenerek tek bir zincir oluşturduğu, merkezi bir otoriteye bağlı olmayan, veri tabanına erişimi olan her kullanıcının (zincire blok ekleyen) kayıtları açıkça görebildiği, üzerinde değişiklik yapmanın ve verileri tahrif etmenin imkansız olduğu, şifrelenmiş, güvenli bir veri tabanıdır.

Blockchain teknolojileri ile herhangi bir aracıya gerek duymadan uçtan uca (peer to peer) işlem yapılabilir. Zincire yeni bir blok ekleyebilmek için, önceki bloklarda var olan verinin değiştirilmemiş olması gerekir. Değişiklik yapılmak istendiğinde zincirin değiştirilmiş dökümü oluşturulur ancak orijinal zincir bozulmadan varlığını sürdürmeye devam eder.

Blockchain teknolojileri genel anlamda dijital faaliyetler sonucu ortaya çıkan veya dijital ortama aktarılan verilerin tahrif edilemez bir şekilde işlenmesini sağlamak amacıyla ortaya çıkmış olup veri güvenliği alanında sunduğu sağlam çözümler nedeniyle gıdadan hukuka, sağlıktan gayrimenkule birçok sektör karşılıklı işlemlerini blockchain teknolojilerini kullanarak yapmaktadır.

blockchain, blokzincir hukuku

Kripto Para Nedir?

Blockchain teknolojileri ile birlikte hayatımıza giren kripto paralar ise ekonomi sistemlerinde kendisine yer kazanmış ve kolay kolay da bu yeri kaybetmeyecektir. Hatta teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital platformlar daha fazla hayatımızın içerisine girecek ve dijital paraların kullanımları da giderek artacaktır.

Akıllı Sözleşme Nedir?

Blockchain teknolojisi, sözleşmelerin akdedilmesi süreçlerinde de öne çıkmaktadır. Blockchain ağı üzerinde sunulan ve ‘akıllı sözleşme’ adıyla da bilinen sözleşmeler taraflara çeşitli avantajlar sağlasa da mevcut hukuki düzenimiz bu alanda yetersiz olduğundan akıllı sözleşme girişimleri birtakım problemleri de beraberinde getirmektedir.

Blockchain Hukuku

Blockchain teknolojileri dünyada hukuki bir temele oturtulmaya çalışılan yeni bir alandır. Merkezi bir otoritenin olmayan, yani kontrol edilebilen bir sunucu üzerinde bulunmayan blockchain teknolojilerinden faydalanmak ve verilerinizin güvenliğini garanti altına almak için mutlaka bu alanda uzmanlaşmış hukukçulardan destek almanızı öneririz.

Herhangi bir işlem yapmadan önce sonuçlarını gerek yerel gerek uluslararası hukuk sistemleri dahilinde değerlendirmek, daha sonradan yaşanabilecek kayıpların ve hatta ortaya çıkabilecek suçların önüne geçmek için hayati önem taşımaktadır.

SUN&SUN olarak blockchain teknolojilerinin yaygınlaşmaya başladığı günlerden beri bu alanda araştırmalar yapıyor, danışanlarımıza değişen ya da yeni çıkan kanunlar çerçevesinde atacakları her adımda yol gösteriyoruz. Çok az kişinin iyi bir şekilde anlayıp çözümler üretebildiği bu alanda 10 yılı aşkın tecrübemizle yanınızdayız.

Siz de yeni çağın teknolojilerinden faydalanırken zararlarından kaçınmak için blockchain teknolojileri konusunda uzman hukuk danışmanlarımızla görüşün!

0212 934 3521 hemen ara!